Zaštićeni prirodni rezervat Uvac

Uvac je jedinstven po svojim riječnim lukovima koji prave poluostrva neobičnog oblika. Veliki kanjoni koji okružuju ovo mjesto čine ukupan dojam za posmatrača veličanstvenim.

Prirodni zaštičeni rezervat Uvac je zapravo dio toka istoimene rijeke koja u ovom dijelu stvara pomenute prirodne fenomene i riječne lukove.

Meandri koje ćete ovdje naći, a koji okružuju cijeli rezervat, dugi su čak i više od 100 metara. Mi smo veliki ljubitelji pećina, a ovo područje jednostavno obiluje istima i mada smo planirali ostati 2 dana, ostali smo 5 upravo zbog pomenutih pećina. Vjerujemo, mada ne postoje zvanični podaci, da mnoge od pećina koje smo vidjeli nisu još u cijelosti il djelimično istražene. Bila je to prava avanturističa poslastica za nas koji smo zaljubljeni u špilje.

Najveća pećina je Ušačka pećina u kojoj smo proveli jedan cijeli dan i napustili je u sami sumrak. Jednostavno, taj doživljaj vam riječima ne možemo opisati. Trebate otići i svoja čula obogatiti jednom nesvakidašnjom prirodnom ljepotom. Samo tako, shvatit ćete o kakvom prirodnom zdanju se radi.

Iako na ovom mjestu ima više desetina vrsta ptica, najpopularniji i najviše tražen je bjeloglavi sup. Pitate se zašto? Pa evo, mi smo imali priliku vidjeti jednog na udaljenosti od 30 metara čiji raspon krila je bio 3 metra! Zaista je to bio impozantan prizor koji u isto vrijeme plaš, alii i ulijeva poštovanje prema ovoj ptici. Doživljavate ga kao neprikosnovenog kralja tog područja što on zapravo i jeste.

Penjanje na najveći vrh ovog područja je pravi izazov i idete na vlastitu odgovornost. Mi smo se popeli i možemo vam reći da je vrijedilo truda i svakog (napornog) koraka kojeg smo napravili. Najviše zbog prizora koji je bio raj za oči.

Mi nismo mogli, a nećete ni vi, propustiti krstarenje Uvačkim kanalom. Uglavnom mirna i tiha voda odvest će vas u bajkoviti svijet mašte i uvesti vas u najskrivenije tajne ovog područja. Tokom krstarenja, svako, barem na trenutak osjeti neobjašnjivu snagu tišine koja prodire duboko do svake ćelije tijela.