Nacionalni park Fruška Gora, zelena oaza Srbije

Nacionalni park Fruška gora je planina u sjevernom dijelu Srbije. Mi smo ga posjetili u augustu, u toku velikih ljetnih vručina i tu pronašli pravo osvježenje.

Naša ruta išla je od Starog do Novog Hopova i svakome preporučujemo da odabere ovu rutu. Jednostavno, nama se izuzetno svidjela zbog svojih karakteristika i prirodne ljepote.
Na ovoj planini ćete pronaći jako puno manastira tako da ljubitelji ovih objekata, koji nude mnogo toga za vidjeti i doživjeti, istinski uživaju i u ovom nacionalnom parku.

Kao što sam rekao, mi smo Frušku Goru posjetili u ljetnom periodu i nikako nismo željeli propustiti posjetu jezeru Besenovo. To je prirodno jezero koje se puni iz planinskog potoka. Možemo vam garantovati da nigdje niste vidjeli čišću i prozirniju vodu kao što je to na mjestu ulivanja pomenutog potoka u Besenovo. U augustu mjesecu, zajedno sa nama u jezeru se kupalo mnogo drugih kupača. Jezero je okruženo stijenjem koje hrabriji koriste za skakanje u vodu.

Kada putujete Fruškom Gorom, nezvanično se skoro svi orijentišu prema tzv. TV tornju koji se vidi iz skoro svakog dijela. Birajući neobilježenu stazu i sami smo se u jednom trenutku izgubili, ali zahvaljujući pomenutom TV tornju vrlo brzo smo se vratili na našu rutu.

Nećemo zaboraviti i da vam skrenemo pažnju na zaista neobične male životinje koje ćete vidjeti na ovoj planini. Mi smo vidjeli čudnovate paukove, puževe, gliste i žabe. Na našu sreću ili nesreću veće životinje nismo sreli.

Do Fruške Gore se stiže iz Novog Sada prateći put za Rumu. Kada stignete do Sremske Kamenice idete uzvodno uz rijeku Dunav. Posliije nešto manje od 20 kilometara puta stižete na prva izletišta Fruške Gore.

Poznati događaj koji se veže za ovu planinu je Fruškogorski maraton koji se održava više od 30 godina. To je događaj vrijedan pažnje i ako ste u prilici svoje vrijeme posjete organizovati prema ovom događaju sretni ste. Nažalost mi ga nismo uspjeli posmatrati ili učestvovati.