Beograd, veliki grad koji nikada ne spava

Beograd je milionski grad i glavni grad Republike Srbije. Bio je i glavni grad bivse Jugoslavije. To je grad smjesten na Balkanskom poluostrvu na velikom Dunavu. Poznat je po brojnim turistickim atrakcijama, a mi cemo ovdje govoriti samo o onima koje smo osobno posjetili, vidjeli i dozivjeli.

Jedna od stvari koje najviše oduševljavaju posjetioce Beograda je arhitektura koja predstavlja niz od Bizantije i Osmanskog perioda pa sve do neklasične gradnje i romantizma.

Mnogobrojni muzeji teatri i spomenici čine ovaj grad jednim od najvećih centara kulture u regiji. Među regionalnim stanovništvom Beograd je u žargonu poznat i kao "grad koji nikada ne spava".

Prelijepo mjesto koje smo i mi posjetili je Beogradska tvrđava sa koje se pruža divan pogled na rijeke Dunav i Savu. U ovoj tvrđavi ćete vidjeti veliku kolekciju starih oružja. Uživali smo u obilasku ovog znamenitog mjesta. Ulazak u odjel sa eksponatima oružja iz Drugog svjetskog rata je besplatan.

Ukoliko imate dovoljno vremena onda obavezno posjetite i stadion Marakana, zoološki vrt (koji je u blizini Beogradske tvrđave) i neki od restorana na Dunavu.

Ada Ciganlija je takođe jedno od znamenitosti Beograda. Zapravo se radi o riječnoj plaži koja je izuzetno posjećena. Na plaži su mnogobrojni restorani sa terasama, vrtovi, šetalište.. imate sve potrebno da se odvojite od gradske gužve. Iskreno vam preporučujemo da posjetite Adu Ciganliju.

Skadarlija je znameniti dio Bograda, stara ulica, u kojem turisti rado provode vrijeme u šetnji i kupovini. Hrana je uglavnom lokalna i izuzetno ukusna. Mi smo zaključili da je Skadarlija nešto skuplji dio Beograda, ali obzirom na ono što nudi uvjeravamo vas da su cijene opravdano veće.