Đavolja Varoš - Devil's Town, Srbijanska legenda

Naša posjeta Đavoljoj Varoši, koja je zapravo prirodni efekat erozije stijena bila je jedno od najuzbudljivijih avantura koje smo doživjeli na putovanjima kroz Balkan. Đavolja Varoš na neki način svakoga ostavlja bez daha. Upravo tu, na jedinstven način, doživite drugu stranu prirode koju do tada niste upoznali. To je jedan veliki prirodni fenomen.

Nesvakidašnja kompozicija stijena gdje svaki kamen ima svoje mjesto i svaka stijena je predstavljena u određenom obliku, a kojem, to prepustite svojoj mašti. Jednostavno, kada posmatrate Đavolju VAroš imate osjećaj da je nestvarna i da zapravo gledate u imaginarno.

Lokalno stanovništvo će vam za Đavolju Varoš reći da je nastala tako što je sam đavo učesnike svadbe pretvorio u stijene dok su se veselili. Tu smo vidjeli u poznatu đavolju voda koja je takvo ime dobila po svojoj izrazitoj kiselosti i gorčini. Stijene Đavolje Varoši smo pokušali prebrojiti i potvrditi zvaničnu brojku da ih je 200. Stali smo na 95 i dalje nismo imali dovoljno koncentracije. Bio nam je čudan ovaj podatak jer smo već bili upoznati da se stijene redovno obrušavaju i da na njihovim mjestima nastaju nove te smo htjeli provjeriti da li ih je zaista bilo 200 u vrijeme naše posjete.

Iako ime ovog mjesta zvuči pomalo zastrašujuće, samo mjesto i pejzaž je izuzetno lijepo i ugodno. Mi smo ga posjetili u kasnu jesen te su boje bile neobično lijepe i šetnja kroz neku vrstu prašume je veoma ugodna, kako za oči, tako i za čula mirisa.

Obzirom na geografski položaj Đavolje Varoši najbolja opcija je da ovo mjesto posjetite u grupi, a nikako sami. Razlog je što se vrlo lako možete izgubiti. Prostor i okolina su zaštićeni i putna komunikacija nije najbolja.

Đavolja Varoš se nalazi na jugu Srbije u blizini Niša. Svakako je jedno od mjesta koje morate posjetite ako ste na Balkanu. Pripremite udobnu obuću, fotoaparat, sve što vam je potrebno za nesvakidašnju avanturu i uputite se u istraživanje ovog jedinstvenog mjesta.