Zagreb Srce i duša republike Hrvatske

Zagreb je glavni grad republike Hrvatske, grad koji broji približno jedan milion stanovnika. Do zagreba možete stići iz svih pravaca automobiliom te autobusom. Najjednostavnija linija jeste dolazak avionom na aerodrom koji se nalazi 17 kilometara od centra grada. Takođe do Zagreba možete doći vozom iz svih djelova Evrope jer su povezani svi veći gradovi Evrope, a to su :Beč, Budimpešta, Minhen te ostali gradovi.

Kada dođete u grad prvo što ćete primjetiti jeste gužva u saobraćaju koja je riješena na vrlo jednostavn način jednosmjernim ulicama. Dok se vozite ulicama primjetit ćete takođe da se pored vas paralelno voze plavi tramvaji. Vozila se mogu takođe voziti tračnicama pruge samo ukoliko nema tramvaja jer su oni ti koji imaju prednost na svojoj teritoriji. U velikom dijelu grada su napravljena parking mjesta gdje se vozila mogu parkirati uz određenu naknadu npr. 1h=6kn. Subotom se parking mjesta naplaćuju samo do tri sata popodne, a nakon toga sve je besplatno uključujući cijelu nedjelju. Auto možete parkirati na bilo kojem slobodnom mjestu koje je naznačeno za parking. Ukoliko nemate auto a želite doći sa jedne lokacije na drugu tu su autobusi i tramvaji čija cijena koštanja je sasvim pristojna te vas mogu prevesti od tačke A do tačke B.

Grad zagreb se prvi put spominje 1094 godine, te je nastao iz dva srednjevjekovna naselja koja su bila opasana zidinama te koji i do dana današnjeg su u veoma očuvanom stanju. Grad je doživio svoju ekspanziju za vrijeme dolaska osmanlija na prostore Hrvatske, koji su uništavali stare drvene kućice te su podizali nove modernije. Nakon podizanja savremenih kuća u grad Zagreb doseljavaju mnogi moćni plemići kako bi pronašli svoje utočište na tom području. Godine 1850 naselje Kaptol i Gradec se ujedinjuju sa okolnim naseljima te se uzima univerzalni naziv Zagreb koji je tu i do danan današnjeg. 1880 godine zemljotres ruši veliki dio kuća na tom području te dolazi do modernizacije u gradnji novim građevinama.

Grad Zagreb je oduvijek smatran gradom umjetnosti jer broji od prilike 30-ak kazališta, muzeja. Jedan d glavnih muzeja jeste i arheološki muzej u kojem se nalazi Zagrebačka mumija ženske osobe koja datira sa prostora Tebe. Zajedno sa mumijom se nalazi knjiga koja jeu veoma očuvanom stanju te sadrži nedešifrovani jezik. I dan danas historičari nisu uspjeli da dešifruju pisani materijal knjige koja se nalazi pored mumije.

Gdje god da krenete naići ćete na mnoštvo parkova i zelenih površina u kojima možete da se odmorite te udahnete svježi zrak u centru grada. Glavna zelena površina Zagreba nalazi se u centru grda i zove se Medvednica. Ukoliko krenete prema starom djelu grada preporučujemo vam da posjetite Štrosmajrevo šetalište izgrađeno u 19-tom stoljeću. U gornjem dijelu grda možete da osjetite čari prelijepe panorame grada Zagreba te uživate u romantičnim trenutcima koji oduzimaju dah. Ukoliko se želite slikati Gornji grad vam je izuzetna lokacija za takav poduhvat. Osim što je grad vidi tu ćete naiči na stare zidine, tvrđave te spomenike koje su od velike arheološke važnosti za grad i tradiciju. Sa gornjeg grada se nakon toga možete spustiti starim ulicama do kafića te odmorite uz odlučnu muziku koja dopire sa svih strana.

Nakon toga se možete zaputit do botaničkog vrta koji se nalazi u donjem dijelu grada i koji je od izuzetne važnosti za grad.Prilikom ulaska u vrt na jedan od ulaza prvo što čete primjetiti jeste rastinje i drveće na koje ne nailazite svakodnevno. Botaničkim vrtom se prostiru dobro uređene staze na kojima se nalaze klupe za odmor i relaksaciju tijela i duha. Jedna od glavnih atrakcija vrta jesu i močvarni predjeli iz kojih rastu razne biljke te koje nastanjuju razne životinje.

I za kraj vam ostavljamo da posjetite trg Bana Jelačića na kojem se sastaju sve struje Evrope. Na tom trgu se mogu naći turisti iz svih djelova svijeta. Glavna atrakcija jeste statua koja se nalazi u samom centru trga. Statua predstavlja Bana Jelačić kako jaše konja, na kojem je krenuo u pohod. A u neposrednoj blizini se nalazi sat koji predstavlja glavno okupljalište građanima već desetlječima.