Split - Srce i duša dalmacije

Split je drugi grad po veličini u republici Hrvatskoj koji se nalazi u Dalmaciji. Nalazi se na istočnom dijelu obale Hrvatske. Grad split je postao ugledno naselje 650 godine, za vrijme vladavine rimljana, koji su veliki ddio ovog grada izgradili. Kroz historiju u srednjem vijeku grad Split je bio jedan od rijetkih gradova koji je imao slobodu i potpunu autonomiju. Split je grad u kojem se živi pravi Dalmatinski život kombinovan sa modernizom. Šetnjom i obilaskom grada nailazite na mnogobrojno lokalno stanovništvo koje je veoma ljubazno te je spremeno pomoći vam u bilo koje doba. Da li je u pitanju samo pokaz smjera ulice ili nekog od hotela, stanovnici su vam tu na raspolaganju. Ukoliko se krećete zapadnim djelom grada možete se popeti na vidikovac sa kojeg imate prelijep pogleda na grad. Većina turista dolazi na vidikovac kako bi napravili izuzetne slike te ponijeli sa sobom dozu zadovoljstva iz ove prelijepe metropole.

Nakon vidikovca i osmatranja grada vrijeme je za spuštanje prema gradu i prelijepim historijskim objektima koji se nalaze u centru grada. Jedan od takvih objekata jeste i Splitska osmougaona katedrala koja je jedna od najbolje očuvanih građevina na području Hrvatske. Prvenstveno je izgrađena kao muzolej za posljednjeg progonitelja krišćana sa ovih prostora po imenu Dioklecijan. Nakon toga krišćani su uništili muzolej te grob koji se nalazio unutar Dioklecijanova katedrala. Spoljašni dio objekta je i dalje okružen originalnim stubovima i zidinma koji se pružaju u 24 kolone. Unutar zidina u 12 stoljeću je podignuto i crkveno zvono koje se nakon toga urušilo pa je ponovo rekonstruisano u 16 stoljeću. Ukoliko želite posjetiti riznicu i relike koji se nalaze unutar katedrale potrebno je da izdvojite simboličnih 5 eura. Unutar same katedrale nalaze se mnoge slike, freske te druge umjetnine koje preporučujemo da posjetite. Ukoliko se odlučite za posjetu katedrali svakako nemojete zaboraviti da posjetite grobnicu koja se nalazi ispod katedrale i koja je veoma hladna čak i u najtoplijim danima.

Kada izađete iz katedrale i pitate za prvo mjeste koje treba da posjetite, svaki lokalni stanovnik će vam preporučiti Klis tvrđavu. To je tvrđava koja se nalazi 12 km izvan grada i najviša tačka tvrđave iznosi 385 metara. Unutar tvrđave je napravljen muzej u kojem se nalaze razani alati, oružja, štitovi, oklopi te druga pomagala koja su se koristila u srednjem vijeku. Tvrđava je sagrađena u drugom vijeku prije nove ere. Jedna od najatraktivnijih stvari vezaa za ovu tvrđavu jeste ta što je u ovoj tvrđavi snimana serija Game of Thrones, koje je od izuzetnog turističkog značaja za grad split. Trvđava izgrađena na ovom dijelu nudi izuzetan pogled na prostranstvate prirodu koja je okružuje.

Jedna od veoma bitrnih građevina i arheološka tvorevina jeste i arheološki muzej koji sam po sebi ima veličanstven izgleda, kako untrašnji tako i vanjski. U ovom muzeju nalaze se mnogobrojni artefakti iz rimskog perioda koji su vezani za ovo područje. U muzeju možete pronaći stare grančarije te kovanice iz 7 stoljeća. Jedna od rijetkih stvari za vidjeti koje ovaj muzej nudi jesu oruđa i oružja iz paleolitnog doba pa sve do željeznog doba. Da biste posjetili ovaj muzej potrebno je izdvojiti 5 eura po osobi.

Nakon posjete arheološkom muzeju svakako preporučujemo odlazak do antičkih ruševina grada po imenu Salona, koji se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Splita. ruševine ovog anitčog grada nude izuzetan prizor, te mogućnost vraćanja u prošlost. Kada kročite na tlo ovog antičkog grada imate osjećaj da ste otputovali kroz vrijeme te se našli u mjestu na kojem su se nakada smjenjivale generacije rantika. trgovaca, vladara.To je grad koji se spominje prvi put 119 godine prije nove ere, koji su nakon toga preuzeli Rimljani 78 godine, te ga pretvporili u administrativni štab. Nakon rimljana ovo mjeste su preuzeli stari slaveni, koji su se povukli te ostačvili mjeste da propada. Samim tim ovo mjeste je danas jedna od najstarijih antičkih građevina u Hrvatskoj te nudi turistima obilje lijepih prizora i mjesta za odmor.