Plitvička jezera, nacionalni park i dragulj Hrvatske

Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se u republici Hrvatskoj koji je zaštičen od strane grupacije UNESCO. Plitvička jezera nacionalni park je nastao 1949 godine koji se nalazi između planina, na samoj granici Bosne i Hercegovine te republike Hrvatske. Park se prostire na 296.85 kvadratnih kilometara , gdje se 90% parka nalazi u opštini Lika-Senja dok je preostalih 10 % parka unutar opštine Karlovac.Najviša tačka parka jeste 1280 metara, dok je najveći vodopad visok 70 metara. To je jedan od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova koji se nalaze u Hrvatskoj. Ukoliko želite da posjetite ovaj raj na zemlji potrebno je da izdvojite 24 eura po osobi ili 190 kuna. Ukoliko dolazi veći broj posjetitelja postoji mogućnost popusta na sve ulaznice. Svake godine ovaj raj na zemlji posjeti više od od milion osoba. Sama posjećenost nacionalnog parka plitvice govori o tome koliko je ovo mjesto značajno turistička atrakcija, koja godišnje donese veliku zaradu za republiku Hrvatsku.

Jedna od glavnih atrkacija plitvičkih jezera jeste i ta da se jezera nalaze kaskadno, te možete prolaziti sa jednog nivo jezera na drugi. Prelazak sa kaskade na kaskadu predstavlja veliku avanturu .Trenutno možete posjetiti 16 jezera koja su nastala spajanjem manjih rijeka. Jedinstvanu sliku jezera predstavljaju vodopadi, slapovi te kaskade naslaga koje se luče prilikom prolaska minerlane vode kroz kamenje. Najveća atrakcija plitvičkih jezera jesu i leptirovi koji lete konstantno u jatima i koji neprestano vijugaju pokraj posjetitelja, što daje dodatnu čar ovom mjestu. Ukoliko se upustite u avanturu obilaska nacionalnog parka plitvice pješke, potrebno vam je od prilike 7 sati da kako biste sve vidjeli i posjetili. Pored toga tu su brodice koje mogu da se iznajme kako bi se opustili na površini jezera. Ukoliko dobijete dozvolu od strane državnih organa postoji mogućnost ribolova kako biste se mogli u potpunosti opustit. Jedna od veoma bitnih stvari jeste i činjenica da NE SMIJETE plivati u bilop kom od jezera.

Park je otvoren tokom cijele godine te posjetitelji mogu doći u biko koje doba. Preporučujemo posjetu ljeti jer u to doba godine možete posjetit te pogledati sve atrakcije koje nudi park. Ali isto tako nečete se pokajati ukoli posjetite park na jesen zbog predivnog prirodnog pejsaža, kada drveeće i okolina poprimaju izuzetne boje koje odusevljavaju. Nakon jesenskog doba zime predstavlja veliku atrakciju za turiste, jer zaleđene površine omogućavaju turistima da dožive i osjete ono što nisu nikada u životu svom, lagano hodajući po zaleđenoj površini, ali samo isključivo gdje to vodić dozvoli i ukoliko dozvoli.

U okolini plitvičkih jezera možete naći sve vrste smještaja, od hotela do hostela u kojima možete da proživite nazeboravne dane i noći. Razlog za to jeste veoma ljubazno osoblje te lokalno stanovništvo koje stvaraju dodatni ugođaj kako biste se osjećali kao kod kuće.

Ukoliko krenete za najboljom selfie slikom preporučujemo vam odlazak na veliki slap, jer to je mjesto koje oduzima dah svojom ljepotom. Jedina mana ovog mjeste jeste što se turisti i posjetitelji ne mogu kupati u prelijepo azurno čistoj vodi. Prilikom šetanja preko mostova koji su napravljeni duž jezera, možete vidjeti ribe koje lagano plivaju te vas pozdravljaju tako što prate vaše korake i koračanje. Azurno bistra voda daje dodatni efekat ljepote ovom parku jer je izuzetno teško naći vodu, bistru kao suzu kao što je u nacionalnom parku plitvice. Na povratku sa plitvičkih jezera možemo vam sa sigurnošću reći da ćete biti oduševljeni. Nakon iscrpljujućeg dana hodanja i obilaska preporučujemo vam da svratite u neki od restorana na ribu i crno vino. Jer riba uzgojena u azurno čistoj vodi ima očaravajući ukus koji ćete pamtit do kraja života, te koji će vas navesti da se vratite ponovo u posjetu jezerima i provedete nekoliko dana.