Makarska rivijera, srce dalmacije

Makarska je grad koji se nalazi na obali Hrvatske, i koji broje 18.000 stanovnika prema posljednjem popisu stanovništva. Makarska je grad koji se nalazi u podnožju planine, a obala makarske rivijere nalazi se između grada Brele i grada Grqadac. Grad Makarska se spominje još u 16 stoljeću kada su plai pod Tursku vlast a nedugo nakon toga je pala pd vlast Napoleona Bonaparte. Jedna od zanimljivosti jeste i činjenica da je u znak zahvalnosti podignuta statua Napolenu Bonaparti koja je i danas velika atrackija za sve turiste. Ukupna površina grada makarske je 28 km, poštanski broj je 21300 a pozivni za Makarsku je +385 (021).

Ukoliko se odlučite za odlazak u Makarsku na ljetovanje, sa velikom sigurnošču vam garantujemo odličan odmor, provod te nezaboravnu zabavu. Postoje mnoga mjesta na kojima se možete odmoriti i uživati u čarima ovog mjesta. U nastavku ćemo donijeti priče i iskustva koja su direktno vezana za makarsku kakob biste stvorili što bolju sliku o ovom mjestu.

Ukoliko ste sportski tip u makarskoj pse nalaze staze za trčanje i šetanje, koje se prostiru cijelom dužinom duž grada. Na taj način možete uživati u čarima prirode koja okružuje šetačke staze te možete da se igrate sa divljim životinjama koje silaze sa drveća kako bi vas pozdravili (vjeverice) ili čak da vam bace šišariku na glavu. Ukoliko vam dosadi da trčite ili šetate uvijek možete sići do plaže kako biste se okupali i osvježili.

U neposrednoj blizini makarske se nalaze otoci Brač i Hvar do kojih možete da odete sa brodicama koje voze sa jedne obale na drugu. Otoci Brač i Hvar vam nude odličnu zabavu i mjeso za odmor koji svima toplo preporučujemo da probate. Nevjerovatna atmosfera na otocima Hvaru i Braču pruža vam odlično mjesto za relaksaciju kakvu ćete rijetko gdje da doživite.
Na povratku u grad Makarsku ukoliko vam je mrsko hodati možete iznajmiti biciklo ili skuter kako biste se vozali i osjetili čari povjetarca koji vihori u zraku. Vjetar koji se osjeti pogoduje većini žena sa dugim kosama i laganim suknjicama jer se na taj način hlade od silnih vrućina.

Ukoliko ste ljubitelj kupanje bez odjeća, ne morate se ništa brinuti jer u makarskoj posotji plaža namjenja isključivo nudistima. Iako niste ljubitelj nudističke plaže, svkako možete iskusiti čari provoda na jendom takvom mjestu jer vam garantujemo nezaboravn užitak i doživljaj. Najpoznatija nudistička plaža u Makarskoj se zove Nugal, i to je plaža koja se nalazi direktno ispod klisure koja dodatno krasi ovu plažu.

Jedna od avantura koju možete isprobati jeste i vožnja padobranom koji je zakačen za čamac. Adrenalin i stah koji doživljavate u isto vrijeme su veoma očaravajući te, te pogled iz visine na grad makarsku je senazacionalan. Za ljubitelje planinarenja postoji mogućnost odlaska na planinu biokovo kako bi uživalai u planinarenju i prirodi izvan grada. Sam pogled na grad koji se nalazi u podnožju predstavlja jednu od glavnih avantura planinarenja.

Ukoliko ste željni avanture i noćnog kupanja tu je i Buba Bar koji vam pruža sve vrste pogodnosti kako u vodi tako i izvan nje. Buba bar je jedan od kafića čije usluge možete dobiti za vrijeme boravka u vodi, a i izvan njega. Tu je veoma ljubazno osoblje koje će da ispuni vsaku vašu želju ukoliko su u mogućnosti. Na suprotnoj strani od buba bara nalazi se makarska luka u kojoj se nalaze razne vrste brodova i brodica, ali i oni koji su usidreni i predstavljaju muzej na vodi. Brodove koji su napravljeni sa namjenom da budu muzeji turisti mogu da posjete i pogledaju untrašnjost starih brodova koji su stari i po 100 godina.

Na glavnom trgu makarske nalazi se crkva Svetog Marka koja je jedna od najljepše uređeniih crkvi koje mogu da se posjete. Sama untrašnjost ove crkve nudi mir i spokoj svim svojim posjetiteljima, tako da vam preporučujemo da posjetite crkvu svetog Marka te osjetite mir i čari koje nudi.

Nedaleko od glavnog trga Makarske napravljen je i park za ljude koji vole adrenalin i koji žele da isprazne svu nakupljenu energiju. Ukoliko volite ovakvu vrstu avanture toplo preporučujemo odlazak u adrenalin park jer garantujemo dobru zabavu.

Komentari

Makarska zauvijek u srcu, rado joj se vracam svake godine. Hvala za ovaj divan clanak