Krka nacionalni park - mjesto okupljanja i dobre zabave

Nacionlani park Krka predstavlja jedan od mnogobrojnih turističkih parkova u republici Hrvatskoj. Sam park dobio je naziv po rijeci Krki, a prvobitno je kreiran kako bi zaštito rijeku Krku od oništavanja i gradnje mini hidroelektrana koju su vlasti države željele da izgrade. Nacionalni park Krka datira iz perioda 1985 godine kada je po prvi put progčašen parkom, te je svrstan kao zaštičeni park. Prak sam po sebi je prvobitno kreiran radi zaštite prirode, te u obrazovne, kulturne i turističke svrhe od kojih Hrvatska ima najviše interesa. Nacionalni park se prostire na površini od 109 kvadratnih kilometara i nalazi se u neposrednoj blizini grada Šibenik. Nacionalni park Krka je ostao i do dana današnjeg ne promjenjen kako u prirodnom smislu tako i u geološkom. Prirodni okoliš parka sadrži jedan od najvećih nalazišta Lavande u Evropi, te samim tim imaju veliki broj pčela koje konstatno oprašuju cvjetove. Iz ovoga možemo da vidimo važnost parka Krka kako da za čovjeka, tako i za životinje koje su tu nastanjene.

Zbog izuzenog geološkog položaja park sadrži raznolik biljni i životinjski svijet. O tome nam govori i činjenica da je na ovim prostorima pronađeno 860 vrsta biljaka koje su od izuzetnog značaja za prirodni okoliš. Što se tiče životinjskog svijeta, u rijekama parka nalaze se 20 vrsta riba, od kojih je najpoznatija smeđa pastrmka. Takođe ovo mjeste je poznato i po migracijama ptica koje posjećuje negdje blizu 230 vrsta ptica, na putu ka svojim krajnjim destinacijma. Ovo je takođe mjesto koje posjećuju razne vrste orlova kao što su Zlatni orao, Boneliov orao itd.

Kada jednom posjetite nacionalni park Krka shvatit ćete zašto je ovo mjesto od izuzetnog značaja, kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste. Za razliku od parka Plitvice u parku Krka možete da se kupate, plivate te uživate u vodenim atrakcijma koje ovo mjesto nudi. Ukoliko želite da posjetite park Krka potrebno je da izdvojite simboličnih 150 kuna ili 20 eura po osobi.

Turističke atrakcije koje trebate posjetit ukoliko se odlučite otići do nacionalnog parka Krka:

1. Skradinski buk
2. Krka manastir
3. Skradin i Burnum
4. Majka milostivog Frencisa manastir
5. Roški slap

Na samom kraju toka rijeke Krke koja se prostire duž cijelog parka, koju krase kristlano čista voda, mnogobrojne vrste ribe te priroda koja je okružuje, nalazi se vodopad koji se naziva Skadarski buk. Ovaj vodopad čine kaskade niz koje se spušta voda dužinom od 50 metara, i gdje se na kraju ulijeva u donje jezero koje je veoma popularna tulristička atrakcija među turistima jer mogu da se kupujau i odmaraju na ovoj lokaciji. Sam vodopad svojim tokom pravi prirodne jacuzzije u kojima se možete odmarati i uživati. U neposrednoj blizini jezera nalaze se stari mlinovi koji su korišteni za proizvodnju bršna u starom dobu, a danas su pretvoreni u prodavnice gdje možete kupiti suvenire nacionalnog parka.

Krka manastir predstavlja jedno od najznačajnijih historijskih objekata, jer predstavlja srpski pravoslavni manastir u Hrvatskoj. Ovaj manastir se nalazi na jendom od najmirnijih mjesta parka,a nalazi se iznad rijeke i malog jezera, okružen prirodom. Manastir je pdigla Jelena Šubić caru Dušanu iz Srbije.Ispod manastira nalaze se podzemne paćeine koje su pretvorene u katakombe. sa hrišćanskim grafitima koji datiraju jos iz I vijeka. Za vrijeme rata devedesetih godina riznica i vi čuvani spisi su poslani na čuvanje u Srbiju kako bi se očuvala tradicija i kulturna baština.

Skradin Predstavlja mali riječni grad, u kojem su sve kuće sagrađene od kamene što daje dodatnu čar ovom mjestu. U glavnoj ulici ogovg malog grada nalazi se mala kamena tvrrđava koja je velika atrakcija za turiste i posjetioce. U ovom mjestu možete pronaći smještaj za odmor i relaksaciju. Takođe u neposrednoj blizi ovog gradića nalazi se i amfiteatar po imenu Burnum koji datira još iz rimskog doba, koji je i do danas u veoma dobrom stanju.