Ulcinj, Crnogorski primorski grad unikatnih plaža

Po mnogo cemu specifican Ulcinj privlaci turiste prije svega svojom dugom pjescanom plazom. Za regionalno stanovnistvo koje pojam Jadrana vezuju za sljuncane i kratke plaze Ulcinj predstavlja istinsku promjenu u odnosu na takvo pimanje Jadranskog mora. Ulcinj takodje nosi epitet jednog od najjeftinijih gradova na Jadranskoj obali. Kada su plaze u pitanju, Ulcinj ima malu gradsku plazu i veliku plazu duzine oko 12 kilometara.

Do velike plaze vecina turista putuje automobilom jer je od vecine smjestajnih jedinica udaljena od 1 do 5 kilometara. Mala gradska plaza u spici sezone je pretrpana i nije pogodna za one koji vole mir, sirinu i odmaranje na plazi. Sa druge strane, Velika plaza se odlikuje prostranstvom koje pruza cak i dovoljno prostora za sportske aktivnosti bez da ometate druge goste. Organizovana je tako da se na svakih 50 metara nalaze lezaljke i suncobrani koji se iznajmljuju, a izmedju je prostor za tzv. slobodne kupace koji je besplatan.

Ulcinj tokom ljetne sezone ima izuzetno visoke temperature koje prelaze 40 stepeni Celzijevih, ali zbog ugodnog vjetra koji konstatno duva ova vručina ne predstavlja problem gostima.
U Ulcinju je more "otvoreno" i pogled na pučinu, naročito pri zalasku Sunca je nevjerovatan.

Obzirom da je i Mala i Velika plaža zapravo sitni pijesak veoma je ugodno hodati ležati na njima. Sredinom dana pijesak se jako zagrije te se hodanje bosim nogama u ovom terminu ne preporučuje. Pravilo je što dalje od mora to je pijesak topliji te večina kupača sredinom dana uživa u prostoru od nekoliko metara od morske vode.

Velika plaža se odlikuje i mnogobrojnim barovima koji su ravnomjerno raspoređeni cijelom plažom. Tu ćete pronaći osvježenje za svačiji ukus. Barovi nose imena po dijelu plaže na kojem se nalaze.

Svaki dio Velike plaže ima i svoj vlastiti parking koji se ne plaća. Istina, ukoliko na plažu dođete u kasnijim satima moguće da nećete naći hladovinu za vaš automobil, ali parking mjesto sigurno hoćete.

Stari grad Ulcinj je znamenito i povijesno mjesto. Uživat ćete u brojim restoranima sa ukusnom lokalnom kuhinjom, kafićima, diskotekama, ljetnim baštama, suvenirnicama i sl. Cijene u svim navedenim objektima su i više nego povoljne. Starim gradom Ulcinjom dominira tvrđava koja "izvire" direktno iz mora.