Tivat - Grad glamura, elite te skupocjenih stvari

Tivat, grad koji se nalazi u Kotorskom zaljevu, te grad sa najmlađom historijom Crne Gore. To je grad koji broji 14.000 stanovnika,kojem je je poštanski broj 85320 i ima pozivni broj +382 (32).

Tivat grad datira još od vremena starih ilira na prostorima Crne Gore. Kraljica teuta koja je imala vilu na obali ovog grada dolazila često kako bi se odmorila od vladavine. Grad Tivat je veoma dobro uvezan autoputevima sa ostalim dijelom Crne gore i ostalim gradovima tako da možete iz bilo kojeg prava doći.

Nekoliko godina unazad ovaj grad i nije bio tako popularno turističko mjesto u Cnoj Gori. Sada Tivat predstavlja jedno od najglamuroznijih mjesta Crne Gore. Neki posjetioci ovaj grad nazivaju Monakom, jer ukoliko ste bili u Monaku vrlo brzo možete prepoznati sličnosti koje grad Tivat nudi. Postoji informacija da je uloženo približno 2 milijarde dolara u rekonstrukciju grada kako bi postao najposjećenija turistička destinacija.

Jedna od omiljenih destinacija svih posjetioca jeste i Porto luka, koja je nekada bila pristanište vojnih brodova, a danas pretvorena u prelijepu marinu za luksuzne brodove. Novosagrađena marina privlači ne samo veliki broj turista nego i ljudi koji pripadaju višoj klasi, te koji dolaze sa svojim jahtama kako bi se odmorili u novosagrađenom 'Monaku'. Trenutni kapacitet marine broji oko 450 mjesta za sve vrste jahti. Kada marina bude u potpunosti gotova u nju će moći pristiati približno 850 brodova.Mjesto samo po sebi odiše predivnim čarolijama jer se uz obalu Porto marine moše šetati, trčati ili jednostavno sjesti i uživati u ambijentu. Ambijent koji kreiraju luksuzne jahte je magičan jer mnogi posjetioci i dolze samo radi osjećaja i gledanja jahti koje su usidrene.

Jedno od mjesta koje se svakako isplati posjetiti jeste i gradksi park koji se nalazi na sjevernoj strani grada. Park koji je ukrašen raznuim vrstama atrakcija privlači pažnju mnogih turista jer se mogu odmoriti i opustit uz nevjerovatne zvukove prirode. Park je sagrađen još 1892 godine, koji je još u to vrijeme predstavljao mjeste za relaksaciju i odmor na svježem zraku. Mjeste je glavna atrakcija pogotovo za mališane kojima se ovo mjesto izričito sviđa jer imaju svi vidovi atrakcija koji im ispunjavaju srca.

U srcu grada Tivat nalazi se i muzej starih brodova koji takođe ima i dvije podmornice. Podmornice još datiraju iz doba Jugoslavije za, kada je vladao drug Tito. Pored podmornica tu je čitav arsenal borbenih brodova koji trebate posjetiti i koji je danas pretvoren historijski muzej. Tursiti mogu posjetiti muzej te se popeti na pojedine od brodova za cijnu od 3 eura. Ukoliko želite da se posjetiti neku od podmornica, za to će vam trebati posebna dozvola. Duž izložbenih brodova koji su dio muzej nalazi se i prelijepa staza za šetanje i obilazak. Obilazak ovom stazom vam omogućava da u potpunosti pregledate čitav sadržaj muzeja.

Nakon svih obilazaka po grada, preporučujemo vam da provedete jedan dan na gradskoj plaži te se odmorite i provedete dan plivajući u moru nebesko plave boj, čistom kao suza. Tu ćete pronaći mnoge atrakcije na vodi koje krase ovo mjeste te se možete opusktiti uz muziku koja svira non stop. Za svačiji ukus postoji dio plaže tako da će svima koji posjete ovo mjesto biti veoma zanimljivo. Sastavnio dio plažu su svakako suncobrani i lležaljke koje vam dodatno stvaraju hlad te omogućavaju uživanje kakvo ste mogli samo zamisliti. Takođe možete slobodno pozvati konobare ko0ji hodaju plažama te naručiti vama omiljeno piće te ga piti u ležaljkama. A ukoliko ogladnite tu su naravno i oni koji hodaju plažom te prodaju krofne, kroasane i vrući kokuruz.

Nedalkeko od marine se nalazi i Belani plaža na kojoj možete uživati takođe uz atrakcije koje se tu mogu pronaći, te muzej Buća Luković. Buća Luković muzej je rezidencija sagrađna još prije 500 godina, kako bi se mogle iskoristiti čari ovog mjesta u sunčanim danima.U muzeju se mogu naći moderne slike te sklupture iz prethodnog vremena.