Skadarsko jezero, dragulj Crne Gore i Albanije

Skadarsko jezero je jedno od najvećih jezera na balkanu. Prostire se na površini od 370 do 540 kvadratnih kilometara, zavisno od doba godine te vremenskih uslova. Jezero se u sušnim danima smanjih i do nekoliko stotina kilometra dok se znatno poveća u vrijeme padavina i oborina. Prosječna dubina jezera je 5 metara dok je najveća izmejrena dubina 44 metara, te 62 posto jezera nalazi se u Crnoj Gori dok je ostatk u Albaniji.. Skadarsko jezero samo po sebi ima mnoštvo različitih vrsta riba te drugih vodenih životinja. Duž obale skadarskog jezera se nalazi prelijepa priroda, u kojoj svi mogu pronaći mjesto na kojem će uživati.

Ukoliko uzmete ćamac te se upustite u avanturu potovanja po skadarskom jezeru naići ćete na mnogobrojne otoke koje se nalaze na jezeru. Neki kažu da postji čak pedest otoka koji izviru iz srca jezera. Putovanje skadarskim jezerom če vam obezbjediti šarenolik prizor svega onoga što vam je falilo u životu, pa čak niste mislili ni da postoje takve ljepote. Na mnogim od ovih otoka na koje možete naići su podignuti manastiri, samostani, te utvrde koje datiraju još iz davne historije, kada se ratovalo na ovim prostorim. Veliki broj građevina datira jos iz rimskog doba tako da se svkako isplati obići ove historijske građevine.

Skadarsko jezero proglašeno je nacionalnim parkom jos 1983 godine. Jednim dijelom skadarsko jezero ulazi u državu Albaniju, gdje svojim ljepotama takođe krasi ljepote ove države. Raznorsna prirodna bogatstva jezera Skadarsko nude veliki broj turističkih atrakcija od koji su najznačajniji ribolov te kampovanje.

Iz Skadarskog jezera istječe rijeka Bojana koja se ulijeva u Jadransko more te dodatno daje čar ovom jezeru. Gdje su uz njegovu obalu nalaze nsaelja Skadar, Vranjina i Krajina. Jedna od zanimljivosti jeste i ta da je Albanija predložila izgradnju nuklearne elektrane na ovom području, zbog svojstava koje posjeduje.

Zbog močvarnog svojstva ovog jezera Skadarsko jezero pruža izuzetne uslove za razvoj svih vrsta životinjskog svijeta. JEdna od mnogobrojnih obilježja ovog jezera jeste i mnogobrojnost raznih vrtsa ptica koje naseljavju ovo područje. Postoji infomracija da u okolini Skadarskog jezera živi 281 vrsta ptica po čemu je ovo područje dobilo zaštini status IBA. Takođe pored mnogobrojnih vrsta ptica možemo pronaći i pedest vrsta riba, pedest vrsta sisara gdje jedino na ovom području balkana živi i vidra. Raznovrsna arheološki i historijski objekti podignuti na ovom jezeru, poput manastira, crkava, sinagoga, omogućavaju turistima da u potpunosti uživaju u prelijepom okruženju.

Skadarsko jezero predstavlja izuzetnu lokaciju za vožnju biciklom, planinarenje te šetanje duž skadarske obale. Ukoliko želite da uđete u zaštičenu zonu skadarskog jezera trebate platiti 4 eura. Ukoliko želite da pecate i odmorite od svakodnevnice morat ćete kupiti dozvolu za ribolov.

Jezero samo po sebi je podjeljen na više djelova, a to su: Veliko blato, malo blato, vučko blato,te gornje blato. U svkoj od ovih regija pojedinačno možete uživati i pronaći smještaj po vašem izboru kako biste se odmorili na najbolji mogući način.

Komentari

Skadarsko jezero pruza ono sto niti jendo more ne moze, jednostavno ko nije bio ne zna o cemu pricam. preporucujem ga svakome ili barem onima koji putuju na crnogorsko primorje da ga psojete usput