Perast spoj prirodnog i umjetnog otoka na Jadranu

Perast je grad koji se nalazi u Crnoj Gori. Pripada kotorskom zaljevu koji odiše ljepotom starih građevina i naselja koja datiraju iz davne prošlosti. Šetnja gradom može da bude veoma zanimljiva jer ćete naletit na mnogobrojne crkve i palče. Veli broj građevina je pretvoren u turističke rezidencije ili čak restorane kako bi posjetitelji mogli uživati u čarima ovog mjesta. Perast je mjesto na obali koje možete posjetiti u bilo koje doba godine kako biste relaksirali svoje tijelo i um. Tišina koja vlada ovim mjestom je očaravajuća i opuštajuća kako za odrasle osobe tako i za mlađe.

Perast je grad koji svakodnevno obasjava toplota sunca, te je veoma ugodno mjesto za boravak. Takođe kamene građevine grada Perast su mu omogučile ulazak na UNESCO listu zaštičenih građevina. Veliki broj gradževina je uspješno restauriran te im je vraćen prvobitni oblik. U davnoj prošlosti grad Perast je bilo jedno od glavnih komercijalnih mjesta, zbog pristaništa i luke koja se nalazi u sklopu grada. Večina trgovačkih brodova je prolazila ovim putem tako da je i grad napredovao.

Grad je veoma prepoznatljiv po otoocima koji se nalaze direktno ispred grada, na kojima su izgrađena dva manastira. Otok koji je sam po sebi nastao prirodnim putem je zabranjen za posjete turistima, te do njega nije moguće doći. Naravno uz posebnu dozvolu izdatu na lokalnom nivou možete posjetiti prirodni otok.
Drugi otok koji je sagrađen ljudskom rukom jeste otok koji se naziva Dama stijena, je sagrađen još prije 600 godina koji se i do dana današnjeg drži, te koji je zadržao svoje prvobitno stanje. Na otoku Dame stijena je nalazi se katolička crkva izgrađena kada i sam otok. Crkva sama po sebi predstavlja muzej koji svakako vrijedi posjetiti ukoliko se nađete u gradu Perastu. Način na koji se dolazi do Dame stijena jeste pomorskim putem, gdje možete iznajmiti čamac koji će vas prevesti do lokacije za samo 3 eura. Nakon što dođete do otoka ukoliko želite uću u crkvu morate platit jedan euro kako bi vam vodić pokazao untrašnjost crkve te objasnio način izgradnje kako otoka tako i crkve. Takođe vodić će vam objasniti na svaki od artefakta koji se nalaze unutar crkve, koji sa sobom nose dugogodišnju historiju.

Nakon obilaska otoka Dame stijena, možete otići i do lokalnog muzeja koji se nalazi u centru grada Perast. Muzej sam po sebi nije prevelik, ali u njemu možete pronaći mnogobrojne ostavštine starijih predaka ovog grada te uživati u historijskom nasljeđu. Mnogobrojni predmeti koji se nalaze u muzeju donirani od strane lokalnog stanovništva kako bi očuvali historiju i tradiciju. Takođe je bitno naglasiti da se svakako vrijedi popeti na drugi sprat muzeja sa kojeg imate fantastičan pogled na grad Perast.

Nakon obilaska muzeja, toplo preporučujemo odlazak u jedan od restorana koji se nalaze u ovom gradu te isprobate morsku hranu. Što se tiče hrane grad Perast nudi šarenoliku listu jela koji će vam se vjerovatno svidjeti zbog načina na koji je hrana pripremljena. Uz hranu i dobru atmosferu odmor uz čašu dobrog vina je jedan od stvari koje ne smijete propustit. Gledanje zalaska sunca iz jednog od restorana dodatno pojačava afrodizijak te se posjetioci i turisti osjećaju znatno bolje. Većina lokalnog stanovništva je veoma prijateljski nastrojena te će vam pomoći u bilo koje doba ukoliko vam pomoc bude potrebna.
Ovaj grad je poznat i po mjestima na kojia možete da se kupate , jer tišina i zrak su veoma opijajući te na taj način vaše tijelo pada u stanje transa iz kojeg se nikada ne želite buditi.
Ukoliko prošetate ulicma grada, večina ulica će vas posjetiti na Veneciju jer gradnja i građevine su im uveliko slične.

Jedna od zanimljivosti ovog grada jeste i ta da zbog velicine grada, Perast je ograničen prema broju populacije te nije moguće dodatno naseljavanje.

Svakako vam preporučujemo posjetu ovom prelijepom gradu kako biste odmorili dušu i tijelo.