Manastir Ostrog - svetište svih religija i vjera

Manasti Ostrog je manastir koji se nalazi u planini u kojoj je izgrađen. Izgrđen je na nadmorskoj visini od 900 metara. Do manastira se može doći automobilom, biciklom ili čak pješke. Preporučujemo šetnju do manastira kako biste razgledali i uživali u svim ljepotma na koje možete naići. Kada krenete svoj pohod do manastira, i nakon što vam se ukaže prva pomisao svakog čovjeka jeste da ovakvu građevinu nije mogao izgraditi čovjek. Manastir je isklesan visoko iznad bjelopavlićke visoravni, kako bi posjetioci uživali u prirodnim čarima ovog mjesta. Sam manastir je uklesan u stijene što mu daje dodatnu vrijednost i ljepotu. Čovijek koji je zadužen za izgradnju ovog presvetog mjesta koji posjećuje veliki broj turista i vjernika zvao se sveti Vasilje. Vasilje je manastir izgradio u 17 stoljeću, od kojih je najznačajniji dio po imenu gornji Ostrog.

U gornjem Ostrogu su izgrađene dvije crkve:

1. Gornja crkva koja je posvećena Svetom krstu
2. Donja crkvica koja je posvećena Vavedanju Bogorodice.

1926 godine manastir je zahvatio veliki požar, gdje je veliki dio građevine bio u plamenu. Ali zajedničkim snagama svih vjernika u to doba požar je ugašen. Nakon toga manastir je renoviran te prilikom posjete manastira možete vidjeti tragove paljevine na pojedinim djelovima koji su namjerno ostavljeni kako bi se mogli podjećati strašnog događaja iz prošlih vremena. Prilikom ulaska u donju crkvicu svetog Vavedanja primjetit ćete na samom ulazu da je crka oslikana freskama koje datiraju još iz 17-tog stoljeća.

Još jedna interesantna činjenica jeste i ta da prilikom ulaska u gornju crkvicu svetoga krsta, možete primjetiti da su naslikane freske u veoma dobrom stanju te sa su naslikane tako što ih je majstor prilagođavao prirodnim oblicima stijena. Takva vrsta prilalgodbe čini gornju crkvicu izuzetnom za posjetioce te se svi turisti i vjernici dive načinu izvođenja.
Manastir Ostrog je jedan od najposjećenijih manastira na svijetu, gdje možete naletit na turiste i vjernike iz cijelog svijeta. Na godišnjem nivou manastir posjeti i do 400.00 vjernika. Sama činjenica o broju posjetioca govori o tome koliko je ovo mjesto popularno. Takođe jedna od veoma bitnih stvari jeste i ta da mnogi koji su došli na ovo svetište, kako bi molili za zdravlje odlaze izlječeni. Ova činjenica o ispunjenju molitvi dolazi sa svih strana ssvijeta i ljudi koji su boravili na ovom mjestu. Da li je istina ili samo mit stvari koje se pričaju, ostavljamo vama da provjerite. A sve što treba da uradite jeste da odete i zamolite za ispunjenje želje. Mjeste samo po sebi pruža mir i iscjeljiteljska svojstva koja možete naći samo na ovom mjestu.
Sjećam se žene prilikom naše posjete koja nije mogla da hoda od bolesti kostiju i artritisa, i koja je bila poduprta starom drvenom štakom. Nakon molitve u manastiru ta ista žena je uspjela sama da siđe sa brda bez ičije pomoći i drvene štake.

Tako da iskreno vjerujemo da ovo mjesto ima isjeljiteljske moći, a mi vama ostavljamo prostora da to otkrijete i sami. Na povratku iz manastira postoje mejsta na kojem možete nasuti svete vode koju većina vjernika sa sobom nosi kućama, jer vjeruju da ta voda koja teče direktno iz planine nosi sa sobom isjeljiteljska svojstva.

Komentari

Mjesto na kojem se čovjek pronađe. Preporučio bih svima da posjete manastr, jer kao što rekoh pored duhovne snage pronađete i untrašnji mir. Zahvalio bih putem domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu.