Vrelo Bosne, urbano i prirodno turističko odredište

U neposrednoj blizini grada Sarajeva (Bosna i Hercegovina) nalazi se prelijepa oaza mira Vrelo Bosne. Zauzima površni nešto veću od 600 hektara. Kao što i samo ime kaže tu je i izvor rijeke Bosne ispod olimpijske planine Igman.

Put do ovog odredišta vodi vas sa jedne strane kroz Veliku Aleju koja je duga oko 5 kilometara i putem od crkve na Plandištu sa druge strane. Treba napomenuti, da je Velika Aleja zatvorena za automobilski saobraćaj i jedino pješaci te konjski fijakeri su dozvoljeni. Ukoliko pak želite do Vrela Bosne automobilom onda ćete koristiti već pomenuti asfaltni put od crkve.

Svakako preporučujemo laganu šetnju Velikom Alejom jer ćete istinski uživati u prirodi i na samom putu do izvora rijeke Bosne. Sa obje strane asfaltnog puta nalazi se drvored starih stabala, a opet sa druge strane stabala zemljana staza koja je u jesen prekrivena mekanim i šuškavim lišćem. Poslije svakih 50 do 100 m možete odmoriti na klupama kojih ima u izobilju.

Posebna atrakcija na putu do Vrela Bosne su tzv. "fijakeri". Radi se o konjskim zapregama koje možete unajmiti na samom početku Velike Aleje i njima putovati do samoga Vrela. Moguć je i povratak na isti način. Ukoliko ste spremni na malo neugodan miris koji će vas pratiti na putovanju uz pomoć konjske zaprege onda je ovo Vaš pravi izbor.

Sam park je ograđeni zaštičeni prostor sa nekoliko ulaznih kapija. Svi koji nisu lokalno stanovništvo (nisu stanovnici općine Ilidža) plaćaju ulaznu kartu. Za djecu je ulaz besplatan.
U parku će vas dočekati dječije igralište, više malih jezera sa labudovima, otočići povezani mostovima, mnoštvo zelenila, rekreacijski dio sa spravama za vježbanje, cvijetnjaci, rukavci rijeke Bosne, restoran sa ljetnom baštom i dr.

Važno je napomenuti da je Vrelo Bosne zaštičeni prostor te treba biti veoma pažljiv i poštovati sve upute i zabrane oglašene na ulazu i unutar samoga parka. Strogo je zabranjeno loženje vatre te nepropisno odlaganje otpada. U neposrednoj blizini parka je vodozaštitna zona sa izvorištem Bačevo iz kojeg se vodom snabdijeva veći dio grada Sarajeva.

Ukoliko ste u prilici da sami određujete vrijeme i dan kada ćete posjetiti Vrlo Bosne tada vam preporučujemo da odaberete radni dan u sedmici i na put krenete u ranim jutarnjim satima. Na ovaj način ćete izbjeći uobičajene gužve vikendom (naročito tokom proljetnih i ljetnih mjeseci), a istovremeno ranim jutrom ćete osjetiti prelijepe mirise rose i jutarnjeg buđenja prirode.

Za one koji baš i ne vole da pješaće ništa manje zanimljiva nije niti vožnja bicklom. Naprotiv, primjetit ćete mnoštvo posjetilaca koji Vrelo Bosne posjećuju upravo kao biciklisti.

Kako doći do Vrela Bosne iz Sarajeva

Dolazak tramvajem

Ukoliko se nalazite u gradu Sarajevu i želite posjetit Vrelo Bosne tramvaj je jedna od opcija:

1. Na bilo kojoj tramvajskoj stanici uđite u tramvaj broj 3 (maksimalna dužina vožnje (ukoliko polazite sa Baščaršije) je 40 minuta.)
2. Izađite na posljednjoj tramvajskoj stanici (Ilidža)
3. Prođite kroz autobusno stajalište na Ilidži i nastavite hodati glavnom ulicom 500 metara
4. Poslije prelaska mosta iznad rijeke Željeznice skrenite lijevo i idite 100 metara
5. Pređite ulicu i uđite u park gdje ćete primjetiti hotele "Terme", "Hercegovina" i "Austrija"
6. Prođite između hotela "Hercegovina" i "Austrija"
7. Prolaskom kroz veliki automobilski parking primjetit ćete drvored i stajalište za fijakere. Upravo tu počinje Velika Aleja
8. Nastavite hodati Velikom Alejom i nakon 5 kilometara stigli ste na Vrelo Bosne.

Dolazak taksijem

Taksi možete uzeti bilo gdje na području grada i tražiti da vas doveze na početak Velike Aleje na Ilidži (ukoliko želite pješačiti) ili reći da vas odveze direktno do Vrela Bosne u kojem slučaju nećete vidjeti Veliku Aleju nego će vas taksi dovesti drugim putem (od crkve na Plandištu) direktno u park.

Komentari

od moje 10 godine redovno svakog Prvog Maja posjecujem Vrlo Bosne, odmor za dusu i tijelo