Travnik - Grad čiste vode i bogate povijesti

Grad Travnik je smješten 90 km zapadno od glavnog grada Sarajevo. Općina u kojoj se nalazi grad Travnik nosi isti naziv kao i sam grad, koji zajedno broje 60. 000 stanovnika. _Jedan je od poznatijih gradova jer su u njemu odsjedali i živjeli osmanski veziri i starješine. Spominje se postojanje grada Travnika jos iz davane 1244 godine. Grad Travnik se prostire na površini od 14.25 km2 i nalazi se na nadmorskoj visi od 514 metara.. Poštanski broj je 72270, dok je pozivni telefon za ovaj grad (+387) 30.

Kroz grad Travnik protiče rijeka Lašva, koja krasi svojim ljepotama ovo mjesto. Duž kanala kojim rijeka Lašva protiče sagrađena su mnoga mjesta kako bi turisti i posjetioci mogli uživati u ljepotama i čarima ovog grada. Ukoliko se odlučite da popijete kahvu na ovom prostoru ili samo stanete da razgledate mjeste, naići ćete na veliki broj prodajnih mjesta na kojima se prodaju suveniri grada.

Mjesta koja vrijedi posjetiti su:

1. Stari grad (Tvrđava)
2. Haji Alibej džamija
3. Mjesto počinka starih vezira
4. Džamiju sa mnogo boja
5. Sahat kulu
6. Plavu vodu
7. Muzej Ive Andrića

Pa da krenemo od početka i kažemo ponešto o svakoj od ovih atrakcija koje možete posjetit.

Stari Grad (Tvrđava) koji se nalazi iznad grada sagrađen je jos u vrijeme vladavine Rimljana na tom području koja je i do dana današnjeg veoma očuvana. Posjetioci mogu da osjete čari života i način življenja starih rimljana kada se popnu na tvrđavu. Sa tvrđave možete takođe da sagledate cjelokupnu regiju grada Travnik. Jedna od glavnih atrakcija koju posjetioci izuzetno vole jeste to da se možete penjati po zidinama, te snimiti doživljaje i čari te avanture. Tvrđava je sagrađena tako da bude direktno iznad izvora Plave Vode.

Druga destinacija koju morate posjetiti jeste Haji Alibej džamijam koja je unikatna po svojim zelenim ukrasima oko prozora, zatim veliki drveni ukrasi na prednim vratima. U dvorištu džamije se mogu naći dva kamena koja imaju uklesana arapaska slova. U neposrednoj blizini džamije nalazi se i kamena kula koja na vrhu ima sat, koji funkcionise na principu sjene. Tako da se u bilo koje doba možete orjentisati koliko je sati, naravno pod uslovom da znate na koji način se koristi jedan takv sat.Obojena džamija sagrađena je 1757 godine. 1815 godine izbio je veliki požar u ovoj džamiji koja je nakon toga jedva rekonstruisana kako bi poprimila svoj prvobitni izgled.

Ukoliko se krećete glavnom ulicom grada Travnika, naići ćete na mjeste gdje počivaju osmanski veziri. Za vrijeme vladavine osmanlija na prostoru Travnika, veliki veziri su sagradili turbe koje će da bude mjeste njihovog počinka. To mjeste je i do dana današnjeg veoma očuvano i sačinjava bitan dio historijskog nasljeđa grada Travnik. Između dva trubeta se nalazi i hair česma koja na kojoj su ugtravirane riječi na arapskom jeziku. Ukoliko se desi da ožednite, napiti se vode sa hair česme je nešto neprocjenjivo i neopisivo.

Obojena džamija je dobila naziv obojena iz razloga što su joj zidovi obojeni u različite boje. Iako je jedna od starijih građevina u Travniku, obojena džamija je očuva i u veoma dobrom stanju zauzima svoje mjesto u gradu. Takođe je bitno naglasiti da je ispod džamije sagrađen prolaz (bezistan) sa bazarom i prodavnicama suvenira koji mogu da se kupe. Bezistan sagrađen ispod džamije datira još iz vremena osmanlija koji su poznati po takvim bazarima.

Plava Voda je od velikog značaja za grad Travnik. To je mjesto gdje izvira Plava Voda koja je bistra kao suza, i ledena kao led . Voda se može piti direktno sa izvora i predstavlja pravo osvježenje tokom ljetnih dana. Jedna od glavnih atrakcija na mjestu gdje izvire plava voda jeste i ribnjak sa vrstama ribe koje mogu preživjeti samo u izuzetno čistoj i hladnoj vodi. Tu možete direktno da izvadite ribu iz ribnjaka kako bi vam se servirala na kao glavno jelo. Nedaleko od izvora plave vode nalazi se i tradicionalna Lutvina kafana, gdje se na stari tradicionalni način služi bosanska kahva. Sve od izovora pa naniže, kako se prostirao izvor plave vode nalazili su se mlinčići koji su krasili pejsaz, dok je dnas samo jedan u funkciji. Izvor plave vode je proglašen nacionalnium spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ste ljubitelj historijskih znamenosti i veliki ljubitelj pisaca možete prošetati i do muzeja Ive Andrića. Ne tako veliki muzej koji krasi znamenitostima i u kojem se nalaze dosta stvari iz života Ive Andrića velikog bosanskog pisca. I dan danas su veoma poznate knjige Ive Andrića koje su od velikog značaja za bosansku historiju.

I posljednja bitna atrakcija jeste i Sahat Kula koja se nadvila nad gradom i u svako doba pokazuje tačno vrijeme. Nalazi se preko puta puta sata koji se nalazi u dvoristu Alibej džamije. Ove dvije kule su okrenute jedna naspram druge te kroz historiju komuniciraju međusobno, tako što pokazuje vrijeme stanovnicima ovog grada.