Jajce, Kraljevski grad koji se mora posjetiti i doživiti

Jajce je grad koji se nalazi na Sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, i to je srednjovjekovni grad kroz koji protiče rijeka Vrbas. Nalazi se na nadmorskoj visini od 470 metara, te se prostire na površini od 339 km², koji broji 13.579 stanovnika. Poštanski broj Jajca je 70101, a pozivni broj je (+387) 030. Od glavnog grada Sarajeva je udaljen svega 150 km (2 sata vožnje automobiliom ili 4 sata ukoliko idete autobusom)

U gradu Jajce su bili nastanjeni mnogi kraljevi, osmanski guverneri te jugoslovenski predsjednik Tito. U historijskom gradu Jajcu je održano i drugo zasjedanje AVNOJ-a. Takođe je važno istaknuti da je grad sam po sebi jedno veliko kulturološko blago, jer se mogu vidjeti i posjetiti razni historijski objekti. Takođe je bitno naglasiti da je Jajce jedno grad u kojem živi najveći broj ljudi različitih vjera i nacija.Grad kao grad sam po sebi se spominje prvi put 1936 godine, i njemu je pogubljen i posljednji kralj Stjepan Tomašević 1463 godine.

Jajce je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini u kojem je očuvano starogradsko naselje koje datira jos iz 15-tog stoljeća. Na području Jajca i dalje stoje zidine te tvrđava koje su podignute za vrijeme kraljeva, kako bi se branili od napada neprijatelja, a koji danas čineatrakciju za veliki broj posjetitelja. Na ovom području se nalazi 29 nacionalnih spomenika te obilježja koja su veoma bitna za sam grad. Trenutno stanje spomenika nije na zavidnom nivou ali

Jedna od unikatnih atrkacija jeste i sam vodopad koji se nalazi u centru grada. Vodopad je visok 20 metara i to je mjesto gdje se spajaju dvije rijeke Pliva i Vrbas. Mjesto spajanja ovih dviju rijeka je jedno od velikih turističkih atrakcija, jer je voda kristalno čista te protiču kroz prelijpi kanjon. Ukoliko želite da pogledate vodopad sa visine, u blizini se nalazi platforma koja direktno gleda na vodopad te se možete slikati iz svih uglova. Takođe posotji mogućnost odlask ispod vodopada kako bi ste osjetili prave čari stajanje blizu jedne ovakve prirodne sile. Ukoliko želite da dođete ispod vodopada morate platiti ciju od 2KM, jer to je novac koji ide direktno za održavanje vodopada.

Kao što je ranije istaknuto u Jajcu su bili nastanjeni mnogi kraljevi, koji su iza sebe ostavili velike znamenitosti i historijske objekte. Jedan takav objekat je i tvrđava koja se nalazi u centru Jajca sa svojim zidinma koje okružuju grad. Tvrđava, zidine te svi drugi historijski objekti koji datiraju još iz 15 stoljeća su veoma očuvani te prestavljaju jednu od najvećih atrakcija u evropi. Tvrđava koja se nadvila nad gradom predstavlja simbol zaštite, te ponos svih onih koji su tu nastanjeni. Ukoliko želite da se popnete na vrh tvrđave kako biste mogli da vidite grad Jajce sa visine, trebate izdvojiti simboličnih 2 KM. Sa vrha tvrđave možete da se odjetite kao kraljevi koji su tu bili prije nas, jer sam doživljaj je fenomenalan. Zahvaljujući ovim historijskim nasljedstvima Jajce je uvršteno kao kandidat za pristup UNESCO organizaciji.

Dio srednjovjekovnog grada Jajca koji krasi historijsku kulturu jesu tuneli, katakombe, te podzemna crvka izgrađene u vrijeme kraljeva. Katakombe su izgrađene za vrijeme vladavine kralja u 14 stoljeću, kako bi imao mjesto za počinak kako za sebe tako i svoju porodicu: Kralj je želio da on i njegova porodica budu shranjeni u takozvane katakombe koje se nalaze u neposrednoj blizini tvrđave. Prilikom ulaska u katakombe dobija imate osjećaj obuzme vas poseban osjećaj i sama atmosfera katakombi budi u vama dodatna osjećanja. I do dana današnjeg su očuvani objekti koji se nlaze u katakombama te za turiste takođe predstavljaju veliku atrakciju. Unutar katakombi možete sjesti na mjesto koje je bilo namjenjeno za kralja te na taj način doživjeti osjećaj kraljeva.

Nedaleko od Jajca, samo par minuta vožnje i stižete do plivskih jezera. Područje zapanjujuće prirode koja oduzima dah. Jezera nude mnoštva aktivnosti na otvorenom i u prirodi. Jedan od mogućnosti jeste i vožnja kajakom, čamcima, plivanje u jezeru, igranje obojke na pijesku, trčanje te razne druge aktivnosti. Jezera takođe pružaju utočište u mjesto za trening mnogim kajakaškim klubovim diljem svijeta, koji redovito dolaze trenirati na jezerima. Jedan od bitnih stavki je i ta da se održavaju međunarodna takmičenja u kajaku na tom području. Jezera su okružena planinama koje predstavljaju odličnu destinaciju za planinarenje. U blizini jezera se nalaze stari izgrađeni mlinovi koji su bili od krucijalne vrijednosti za lokalnu zajednicu u srednjem vijeku. Posjeta jezerima je idealna za one koji traže relaksaciju pored vode.