Igman - pitoma olimpijska planina nadomak grada

Olimpijska planina Igman smjestila se nadomak glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva udaljena samo 30-ak minuta vožnje od centra ovog grada. Planetarno je postala poznata 1984. godine po svojim skijaškim skakaonicama tokom Zimskih Olimpijskih Igara.

Ova planina mami svojom ljepotom ne samo tokom zimskih mjeseci već i cijele godine. Rijetko gdje da se može pronaći osvježenje tokom užarenih ljetnih mjeseci kao na ovoj pitomoj planini. Ako se nalazite u Sarajevu u mjesecu augustu kada temperature prelaze 40 stepeni ne propustite priliku da za samo 30-ak minuta vožnje udahnete svjež zrak koji će vam dati energiju i okrijepiti svaku ćeliju vašeg tijela.

Uobičajeno je da se baš tokom vrelih ljetnih mjeseci ide na Igman i uživa sa prijeteljima ili porodicom uz roštilj i lokalnu kafu. Mnoštvo borova pružit će vam ugodnu hladovinu, a u neposrednoj blizi ćete pronaći i mjesto za vaš roštilj.

U januaru i februaru, kada su najobilnije snježne padavine, planina Igman je preplavljena turistima, kako domaćim tako i iz zemalja regiona. Svi oni dolaze da uživaju u skijanju, sankanju i drugim zimskim aktivnostima koje ova planinska ljepotica pruža. Ono što karakteriše Igman, kao zimsko turističko odredište su ne tako ekstremne skijaske staze koje su kao takve pogodne i za neiskusne skijaše. Primjetit ćete mnoštvo djece koji koriste blage staze sa učenje i usavršavanje svojih skijaških sposobnosti. Jedan veliki i nekoliko baby ski liftova u potpunosti zadovoljavaju potrebe ljubitelja skijanja.

Malo i Veliko Polje su najpoznatiji dijelovi planine Igman. Na Malom Polju nalaze se skijaške skakaonice korištene tokom Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine. Trenutno nisu u funkciji, ali ne propustite priliku da se stepenicama popnete do njih i uživate u prekrasnom pogledu. Malo polje možete zamisliti kao kotlinu okruženu skijaskim i sankaškim stazama sa sve četiri strane. Malo polje je, tokom ljeta, takođe popularno za porodice sa manjom djecom zbog dječijeg igrališta koje djeca sa radošću koriste dok roditelji mogu u neposrednoj blizini uživati uz kaficu u ljetnoj bašti.

Veliko Polje je pravo šetalište sa velikom travnatom površinom, fudbalskim terenom i dubokom hladovinom borova koji vas opijaju svojim neodoljivim mirisom. Naročito je atraktivno za bicikliste tokom ljeta. Zbog svoje pretežno ravne konfiguracije Veliko Polje pruža manje zimskih aktivnosti u odnosu na Malo Polje. Međutim, upravo na Velikom Polju je velika koncentracija Ozona koja blagotvorno djeluje na zdravlje ljudi.

Do planine Igman možete doći iz dva pravca od kojih jedan vodi preko Istočnog Sarajeva, a drugi preko sarajevskog predgrađa Hadžići. Tokom turističke sezone (januar i februar), preporučamo vam da na Igman putujete iz pravca Hadžića jer ćete na taj način izbjeći veliku prometnu gužvu koja se stvara na putu preko Istočnog Sarajeva.

Igman je planina visoka 1502 metra i osim svoje olimpijske osobenosti poznata je po tome što u njenom podnožju prema Ilidži izvire rijeka Bosna na mjestu koje se zove Vrelo Bosne.

Iako ćete se rijetko promrznuti na ovoj planini, ipak, Igman nosi regionalni rekord najniže izmjerene temperature u povijesti kada je zabilježeno -43 stepeni Celzjevih.