Glavatičevo, EKO dragulj u blizini Boračkog jezera

Glavatičevo je mjesto u sastavu općine Konjic poznato po EKO turizmu, ribolovu, kampovanju i raftingu. Od centra Konjica je udaljeno oko 25 kilometara.

Prelijepi pejzaži i kanjon rijeke Neretve pružaju istinski ugođaj svakom posjetiocu. Neposredna blizina Boračkog jezera čini ovo mjesto nezaobilaznom stanicom za sve one koji vole miran odmor daleko od stresa i gradske gužve u čistoj netaknutoj prirodi.

Tokom toplih ljetnih mjeseci uz tok rijeke Neretve pronaci cete mnostvo malih plaza na kojima mozete uzivati. Nerijetki su i oni koji se odluce za kupanje u Neretvi iako je voda i tokom ljeta prilicno hladna (izvor rijeke Neretve je nedaleko od Glavaticeva).

Obzirom da je Glavaticevo malo naseljeno mjesto rijetko cete biti u kontaktu sa domicijelnim stanovnistvom, ali i pored toga imate priliku jesti, popiti pice i odmoriti se u nekoliko lokalnih restorana.

Sam put do ovog mjesta vodi od centra Konjica (pratite putokaz za Boracko jezero) gdje iz pravca Sarajeva skrenete lijevo sa magistralnog puta za Mostar. Par kilometara se vozite uz obalu rijeke Neretve, a onda se odvajate desno i pocinjete uspon. Treba biti maksimalno oprezan i pazljiv u voznji ovom dionicom zbog toga sto je uski asfaltni put prepun suzenja i krivina. Nakon nekoliko kilometara uspona dolazite na ravnicarski dio do mjesta Borci. Dalje vozite nadomak Borackog jezera gdje pocinje spustanje u kotlinu jezera (ova dionica puta je mozda i najteza za voziti te vam preporucamo maksimalan oprez).

Dolaskom do ulaza u ogradjeni prostor Borackog jezera nastavljate prave ponovo prateci lagani uspon. Poslije 30-ak minuta lagane voznje dolazite u Glavaticevo. Uzivat cete u samom putu od Borackog jezera do ovog mjesta jer je priroda prelijepa, a klima ugodna i topla jer Hercegovacki topli vazduh uveliko dopire do ovog predjela.