Bitovnja, planina borovnica i divnih pejzaža

Bitovnja ili Bitovina je planina iznad Konjica. Svojim posjetiocima pruza specifican ugodjaj kako zimi tako i ljeti. U ljetnom periodu ovu planinu u najvecem broju posjecuju beraci borovnica kojima ova planina obiluje.

Iako nema kvalitetnu putnu infrastrukturu Bitovnja privlaci ljubitelje planinarenja te cete u svakom periodu godine pronaci osobe koje uzivaju u onome sto ova planina pruza.

Nase kampovanje gdje smo proveli 2 dana i jednu noc na ovoj planini je originalno iskustvo kojeg se rado sjecamo. Do vrha planine smo dosli terenskim vozilima i put je iz pravca Tarcina trajao 1 sat i 40 minuta uz laganu voznju bez pauza. Obzirom da smo planirali prenociti bilo je vazno pronaci odgovarajuce mjesto za kampovanje. Najvaznije kod odabira mjesta je odrediti smjer vjetra i kamp postaviti negdje gdje imate prirodnu prepreku koja ce vas stititi (idealno manja uvala sa uzvisenjem u pravcu vjetra).

Prije samog polaska morate obezbijediti dovoljno drva jer na Bitovini tesko mozete pronaci odgovarajuci ogrijev obzirom da su vrhovi planine uglavnom obrasli travom i veoma niskim rastinjem.
Obavezno je imati vodootporne satore jer na Bitovini nije neuobicajeno da pocnu padavine i onda kada ih ne ocekujete.

Mi smo imali srecu da je noc bila vedra, a sto je omogucilo nevjerovatan prizor zvjezdanog neba. Jednostavno, broj zvijezda i njihov sjaj koje vidite sa ove planine je prizor kojeg rijetko gdje mozete posmatrati. Cistoca visih slojeva zraka i njihova prozirnost na ovoj planini upravo doprinose ljepoti ovog dojma.

Nije poznato da se na Bitovini dogodio bliski susret sa nekom od opasnijih divljih zivotinja kao sto su medvjed i vuk te stoga ne trebate biti previse zabrinuti za sigurnost u ovom kontekstu, ali svakako se preporucuje da vatru u kampu ne gasite cijelu noc i da s vremena na vrijeme budete glasni kako bi eliminisali divlje zivotinje koje se eventualno nadju u vasoj blizini.