Hrvatska

Dubrovnik


Dubrovnik je grad u republici hrvatskoj koji se nalazi na samoj obali Jadranskog mora. Broji blizu 47 hiljada stanovnika, te se prostire na površini od 21.35 km. Poštanski broj Dubrovnika je 20000 te pozivni za taj grad ukoliko zovete fiksnom telefonijom je (020). 1979 godine grad Dubronik pridružuje se članicama UNSCO-a za svjetsko nasljeđe. U 15 i 16 stoljeću starog doba Dubrovnik je bio glavni grad republike Raguze, te je predsstavljao glavno mjesto okupljanja svih diplomata te je predstavljao glavno trgovačko prijestolje svih trgovaca. Dubrovnik predstavlja jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta, koje je od izuzetnog značaja za republiku Hrvatsku. Ukoliko želite doći do Dubrovnika to možete učiniti automobiliom iz svih pravaca i okoline. Takođe autobus je prevozno sredstvo sa kojim možete doći u bilo koje doba. Ukoliko se odlučite za brzu vožnju te kratkotrajno putovanje možete doći avionom koji slijeće direktno na Dubrovački aerodrom, te na taj način sebi možete uštediti vremena, kako biste što više vremena provlei u posjeti Dubrovniku.

Prilikom posjete Dubrovniku nećete doživjeti potpuni ugođaj ukoliko ne posjetite gradske zidine koje se pružaju visoko iznad grada. Kada se popnete na vrh zidina shvatit ćete koliko je pogled na stari grad oduševljavajući te očaravajući, a samim tim pogled na more doprinosi porastu želje za ostankom na ovoj lokaciji. Nakon posjete zidinama te tvrđavama koje se tu nalaze ostat ćete oduševljeni, jer datiraju jos iz devetog stoljeća. Zbog napada osmanlija u petnestom stoljeću zidine su pojačane dodatno sa 1,5 metara betonskih blokova, kako bi se pojačao odbrambeni štit. Kamene zidine se prostiru ¸na dužini od 2,5 km te dosežu visinu i do 25 metara. Najdeblji sloj zidina nalazi se na priobalnoj strani zbog napada sa mora i iznosi 3 m. Tu su i tvrđave koje se uzdižu na svakoj od strana kako bi se bolje branili položaji od napdača. Ukoliko ulazite u tvrđavu sa Ploče ulaza, naići ćete na najstrmiji dio koji postoji unutuar zidine te morate biti dodatno pažljivi.

Jedna od glavnih atrakcija Dubrovnika jeste i Rectorova palača koja je izgrađena u petnestom stoljeću. Rektor koji je u to vrijem izabran nije smio napuštati palaču bez dozvole senata koji je u to vrijeme odlučivao. Palača je pretvorena u historjski muzej, koji je ukrašen sa velkim brojem umjetnina , portretima, kovanicama korisštenim u to vrijeme, alatima te oružjem. Rektoratova palača iako je bila restaurirana više puta , uspjeva da zadrži svoj prijašnji sjaj te pruža turistima zadovoljstvo i osjećaj načina života u starom dobu.

Ukoliko ste ljubitelj historijski objekata, toplo vam preporučujemo posjetu Katedrali želja, koja datira još iz sedmog stoljeća. Spominje se da je kralj Richard I, bio taj koji je sagradio katedralu nakon što je imao brodolom kod otoka Lokrum. Untrašnjost katedrale čine lijepo uređene slike te oltar koji je kreirao talijanski umjetnik Titian. Da biste posjetili katedralu morate izdvojite svega 20kn.

Kako biste se odmorili i uživali u prirodi Dubrovnika preporučujemo posjetu otoku koji se zove Lokrum. Lokrum predstavlja otok koji je okružen prirodom i na kojem raste raznovrsno drveće. Ukoliko želite da se psihički odmorite ovo je odlična lokacija za jedan takav izlet. Otok sam po sebi predstavlaj odličnu lokaciju gdje se možete kupati, bez obzira što nema prave plaže. U većem dijelu otok je veoma stjenovit te nudi razne mogućnosti za avanturiste. Na samom otoku se nalazi i nudistička plaža do koje idu samo najhrabriji. Glavno mjesto okupljanja predstavlja srednjevjekovno svetište na samoj obali otoka. Na ovoj lokaciji je snimana serija Game Of Thrones te predstavlja veoma popularnu turističku destinaciju. Samim tim ste u mogućnosti da se osjećate kao glavni likovi serije igre prijestolja. Do ovog otoka se stiže brodicom za koju trebate da izdvojite 90kn kako biste uživali u prirodi i prirodnim bogatstvima otoka Lokrum.