Budva, planeta za sebe i mjesto egzotičnih plaža

Budva je grad koji se nalazi na obali Crne Gore, i koji broji 12 hiljada stanovnika. Budva je jedno od glavnih turističkih atrakcija Crne Gore jer raspolaže raznim kulturološkim objektima koji se pored morskih atrakcija mogu posjetit. Pozivni broj za Crnu Goru ukoliko zovete putem telefona potrebno je ukucatipozivni +382 te nakon toga okrenete broj koji vam treba npr.+382xx. Jedna od glavnih turističkih atrakcija budve jeste i Budvanska rivijera koje je poznata širom evrope po dobro uređenim plažama, noćnim klubovima koji privlače i mame svojim izgledom i atmosferom. Budva se smatra za jednim od najstarijih gradova koji se nalaze na Jadranskom moru i stariji je preko 3450 godina. Do budve možete doći preko tako što sletite na Tivat aerodrom koji je udaljen svega 25 kilometara od Budve . Odatle možete doći autobusom ili autom, gdje put traje svega pola sata. Glavi grad Podgorica je udaljena svega 65 km, gdje trebate odvojiti od prilike sat vremena vožnje. Davne 1979 godine Budvu je pogodio razorni zemljotres koji je oštetio sve građevine koje se nalaze u tom gradu, i gdje je šteta bila enormnih razmjera. Nakon toga je uslijedila sanacija svih objekata na kojima se danas ne primjete popravke.

Budva je glava turistčka atrakcija zbog svega što može da ponudi. Nočni život u Budvi je proglašen jednim od najboljih u Evropi, zbog svih atrakcija, noćnih klobova i plaža koji se mogu posjetit, u ljetnom periodu. Mjesta koja krase ovaj grad svojim ljepotama se definitivno isplati posjetit jer nude šaroliku i znamenitu avanturu koju ćete rijetko gdje sresti. Za vrijeme ljetnih dana dio u kojem se nalazi stari grad pretvara se u ljetno pozorište, u kojem turisti mogu da uživaju za vrijeme svog boravka. Mjesta koja vrijedi posjetit su:
1. Budvanski stari grad i Zidine koje su dignute iznad grada kao odbrambeni položaji za vrijeme napada neprijatelja
2.Otok Svetog Nikole
4.Jaz plaža, i plaža Ploče

Pa da krenemo sa opisom svake od navedenih atrakcija jer ono što slijedi oduzima dah gdje god da krenete i gdje god da se okrenete. Mnoge od ovih atrakcija su poznata turistička mjesta zbog kojih vam zastane dah i nikako ne možete da odete u posjetu Budvi a da ne iskusite čari koje nudi budva.

Budvanski stari grad i Zidine koje su dignute iznad grada kao odbrambeni položaji za vrijeme napada neprijatelja. Stari grad je jedno od natraženijih atrakcija Budve koji je restauriran nakon zemljotresa koji je uništio veliki dio starog grada. U starom gradu nakon restauracije su napravljeni mnogi shopovi u kojima se prodaju suveniri. Zidine koje se izdižu iznad starog grada podsjećaju na zidine koje su podignute visoko iznad dubrovnika. Kako zidine tako i uske ulice kojima posjetioci šetaju podsjećaju na one kojima se može hodati u Dubrovniku. Na pojedinim djelovima posjetioci mogu da uživaju u pogledu na more kakav oduzima dah, pogotovo u vrijme zalaska sunca. Takođe možete posjetit i muzeje koje ovo mjesto nudi, u kojima se nalaze mnoga blaga, knjige, mape te djelovi brodova iz starog doba, koji su u izvandednom stanju. U starom gradu možete takođe posjetiti mnoge stare crkve koje su stare i po 2000 godina.

Otok Svetog Nikole je veoma popularna destinacija za sve turiste koji dođu u posjetu Budvi. Otok svetog Nikole se nalazi svega 1 km nasuprot Budvi. Do otoka se ljeti može doći sa čamcima koji mogu da se iznajme u bilo koje doba.Sam otok je veoma kamenit te pruža mnoge mogućnosti za vrijme ljetnog doba, jer turisti mogu slobodno da skaču sa stijena u prelijepu bistru vodu. Tu dolaze mnogi turisti da se odmore od buke i galame koje dolazi sa plaža budve. Na otoku se nalazi pješčana plaža dužine 840 metara na kojoj je veoma ugodno provesti vrijeme, jer se odmorite na način da niste ni znali da se možete odmoriti. Jedna od zanimljivih informacija jeste i ta da lokalno stanovništo ovaj otok drugačije nazivaju Školjka otok jer sam izgleda otoka podjeća na veliku školjku.

Jaz plaža, i plaža Ploče su plaže koje se definitivno moraju posjetit. Jaz plaža je udaljena svega nekoliko kilometara od Budve, na kojoj se okuplja veliki broj kupača zbog svih zabavnih parkova, atrakcija muzičke scene. Na ovom mjestu se obično okuplja veliki broj omladine jer je muzika na ovoj plaži veoma glasna te ne pruža preveliku mogućnost odmora i opuštanja. Uglavnom na Jaz plažu i ploče se ide kako bi se partijalo i tulumarilo do jutarnjih sati u ljetnom periodu, jer zabava traje non stop kako bi posjetioci mogli da zadovolje svoje potrebe.

Ukoliko se odlučite za šetnju gradom garantujemo vam da cete se provesti kao nikada u životu jer mnogobrojni kafići nude razne vrste zabava, od muzike uživo do party klubva. Takođe ukloliko se odlučite za šetnju gradom možete posjetit kafiće koji se nalaze na obali mora, jer u noćnim satim postaju i nude atmosferu kakvu niste mogli da zamislite. Toplo vam preporuzčujemo klubove na obali mora u kojima se pleše salsa, jedan od najerotičnijih plesova. Uz zvuke kubanske muzike te plesače i plesaćice možete naučiti osnovne korake ukoliko želite da plešete.

Komentari

Izuzetno mjesto za dobar provod, noćnu zabavu te odmor. Preporucio bih svima da posjete Budvu ukoliko žele da iskuse nove avanture.