Korčula - Mjesto rođenja Marca Pola poznatog moreplovca

Korčula je nsseljeni otok koji se nalazi u republici Hrvatskoj. Površina otoka iznosi 279 km2, a duzina otoka iznosi 46.8 dok sirina iznosi 7.8 kilometara. Trenutna populacija otoka Korčule je približna 16,000 što ga čini drugim najvećim otokom u Hrvatskoj po broju naseljenih ljudi, dok je na prvom mjestu otok Krk. Da biste došli do Korčule morate uzeti trajekt koji ce vas odvesti na željenu lokaciju. Otok je odvojen od jadranske obale morem tako da ne možete doći kopnenim putem jer sam otok nije povezan mostom sa jadranskom obalom.

Interesantno mjesto za posjetit na Korčuli jeste i katedrala svetog Marka, koja se nalazi na trgu Korčule i datira iz 15 stoljeća. Ova katedrala je izgrađena od krečnjaka, prema talijanskom stilu njihovih tadašnjih umjetnika koji su živjeli na tim prostorima. Oblici katedrale su su sami po sebi veoma intrigantni. Iznimno interesantni oblicu jesu i Adam i Eva koji se nalaze na stubovima ulaznih vrata u katedralu. Takođe znamenitost koja krasi ovu katedralu jeste i zvono koje se nalazi na samom vrhu katedrale, koje je obloženo prelijepom kupolom. Kako je uređen vanjski dio katedrale, untrašnjost katedrale pruža prelijep prizor za oko od kojeg zastaje dah.

Od iznimne važnosti otoka jesu i zidine dignute visoko duž cijelog otoka, kako bi se branili od napadača sa mora te pirata. Zidine se sastoje od 12 kula koje su raspoređene nae 20 metara visokim zidinma. Na zapadnom dijelu otoka nalaze se mala i velika kula koje su branile brodove i luku Korčule od napadača. Takođe interesantan detalj i to da se kod male kule nalazi natpis na latinskom jeziku koji nam odaje tajnu da je otok Korčula nastao nakon pada Troje. Zidine Korčule su ukrašene grbovima koji daju dodatnu simboliku ovom mjestu. Mjesto koje vam preporučujemo da posjetite jeste i kafić Massimo koji je napravljen u jednoj od kula, te koji svojim ambijentom krasi ovo mjesto, kako ambijentom tako i pogledom na grad i obalu.